Máte rádi palačinky a špenát? Pak není lepší varianta, než zapečené palačinky se špenátem, které můžete připravit jako hlavní jídlo, nebo také předkrm.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na zapečené palačinky
Těsto na palačinky
- 750 ml mléka
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžíce oleje
Špenátová náplň
- 450 – 500 g mraženého špenátu
- 100 ml mléka
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 lžíce polohrubé mouky
Smetanovo-sýrová zálivka
- 1 zakysaná smetana (cca 180 g)
- 100 g tvrdého sýru na strouhání
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
Jak na to
Z ingrediencí na těsto si umícháme těsto na palačinky a upečeme na pánvi lehce vymazané olejem a rozehřáté cca 12 palačinek, které necháme zchladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka, zhruba po 20 minutách ochutíme rozetřeným česnekem se solí a ještě krátce povaříme.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Usmažíme si světle hnědou jíšku a přidáme ji do špenátu. Společně cca 10 minut povaříme.
Hotovou špenátovou náplní palačinky do poloviny potřeme vrstvou špenátu a ze strany potřené poloviny zavineme.
Zapékací mísu zlehka vymažeme a palačinky naskládáme. Zakysanou smetanu rozmícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem a vejci. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Hotovou směsí palačinky zalijeme a dáme zakryté péct na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Potom odkryjeme a dopečeme cca 10 minut dozlatova.