Pro milovníky houbové chuti na všechny způsoby je zde vepřová plec na houbách. Jednoduchý recept, který si díky sušeným houbám můžete udělat po celý rok.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na vepřovou plec
- 500 g vepřové plece
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- drcený kmín
- sůl
- mletý pepř
- 1 – 2 hrsti sušených hub (čerstvé houby)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
Jak na to
Vepřové maso nakrájíme na kostky, případně ještě očistíme od přebytečných blan a tuku.
Rozpustíme na pánvi sádlo, přidáme masa nakrájené na kostky, nahrubo nakrájenou cibuli a maso orestujeme dozlatova. Přidáme drcený kmín, sůl a čerstvě mletý pepř.
Připravené houby si provaříme v hrnci zhruba v 0,5 l vody ve vedlejším hrnci – uděláme houbový vývar.
K dozlatova orestovanému a ochucenému masu přilijeme litr vody a dusíme doměkka zhruba hodinu. Když je maso měkké a voda skoro vyvařená, přilijeme hotový houbový vývar i s houbami a cca 10 minut provaříme.
Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, a cca 5 minut povaříme. Nakonec můžeme přidat ještě plátek másla.
Vepřová plec na houbách se může podávat například s houskovým či karlovarským knedlíkem, nebo s bramborami.