Využijte období čerstvých jahod, případně vytáhněte ty mražené a udělejte si výborné a osvěžující jahodové řezy. Nejlepší jsou dobře vychlazené.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience na jahodové řezy
Piškotové těsto
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 špetka soli
Smetanovo-tvarohový krém
- 400 ml smetany ke šlehání
- 500 g měkkého polotučného tvarohu
- 100 g cukru moučka (nebo i méně, podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- cca 500 g čerstvých jahod, případně mražené
- želatina na polití (nemusí být)
Jak na to
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny. Následně přidáváme postupně žloutky a šleháme dál. Nakonec metličkou smícháme s prosetou moukou a špetkou soli.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi na 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Krém si nachystáme tak, že ušleháme smetanu, kterou přidáme k tvarohu. Přisypeme oba cukry, citronovou kůru a vše metličkou promícháme. Hotový krém nalijeme na vychladlé těsto a dáme chvíli vychladit do ledničky, cca na 1 hodinu.
Jahody omyjeme a odstraníme stopky. Buď celé, nebo rozpůlené jahody poklademe na tvarohový krém a zalijeme želatinou (připravíme dle návodu na obalu). Hotové jahodové řezy dáme tuhnout do ledničky.