Moc dobrá a zdravá polévka z květáku, která je navíc snadná. Krémová květáková polévka vám bude určitě chutnat, takže tento recept rozhodně vyzkoušejte.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 1 květák (cca 700 g)
- 1 plátek másla (cca 30 g)
- 1 cibule
- 1 větší brambora
- 0,75 – 1 l drůbežího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme. Do kastrolku se silnějším dnem rozehřejeme máslo, na kterém osmáhneme najemno nakrájenou cibulku. Přibližně po 4 minutách přidáme očištěnou a na střední kostky nakrájenou bramboru, růžičky květáku a promícháme. Přilijeme vývar (0,75 l) a vaříme do změknutí, přibližně 10 minut.
Jakmile je vše měkké, necháme chvíli vychladnout a ponorným mixérem rozmixujeme polévku dohladka. Poté pomalu přidáváme smetanu a opět mixujeme na jemný krém. Je-li polévka moc hustá, přidáme trochu vývaru. Podle chuti dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem.
Krémová květáková polévka se hodí podávat ozdobená růžičkami květáku a případně s čerstvým pečivem podle vlastní chuti a výběru.