Vynikající krémová polévka z dýně hokaido (Hokkaidó) je nejen chutná, ale také zdravá, protože dýně hokaido obsahuje spoustu vitámínů a minerálních látek.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- 1 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 dýně Hokkaidó
- 2 lžičky curry koření (kari)
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
Jak na to
Ve velké pánvi s poklici rozehřejeme olivový olej s máslem, na kterém osmáhneme najemno nakrájenou cibuli. Po několika minutách přidáme na plátky nakrájený česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Promícháme a necháme asi 3 minuty smažit. Mezitím si omyjeme dýni Hokkaidó, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a pokrájíme ji na menší kostičky. Přidáme do pánve, zasypeme curry kořením, promícháme a osmáhneme cca 5 minut. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 10 – 15 minut, dokud není hokaido dýně měkká. Na závěr přilijeme smetanu, promícháme, vypneme vařič a necháme pod poklicí ještě asi 5 minut.
Ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka a dochutíme soli. Dýňová polévka hokaido se může podávat například s navrch přimíchanou smetanou a krutony nebo opečeným chlebem na kostičky.
Další recepty z dýně hokaido, které stojí za vyzkoušení.