Zeleninová polévka, kterou si můžete udělat po celý rok. Je jednoduchá, zdravá a věřte, že tato krémová mrkvová polévka bude chutnat také dětem.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na krémovou mrkvovou polévku
- 1 plátek másla
- 1 cibule
- 750 g mrkve
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- oregano
- bazalka (lepší je čerstvá)
- cca 200 ml smetany na vaření (12%)
Jak na to
V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do zlatova. K ní přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, kterou necháme lehce osmahnout a zalijeme ji zeleninovým vývarem, nebo vodou tak, aby hladina byla cca 5 cm nad mrkví. Záleží na velikosti hrnce, měla by však být prostě potopená.
Osolíme, opepříme a mrkev vaříme do změknutí. Pak hrnec odstavíme ze sporáku a obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Do rozmixovaného mrkvového pyré dolijeme zeleninový vývar nebo vodu tak, abychom získali konzistenci polévky, a vrátíme zpět na sporák.
Za stálého míchání přidáme oregano, čerstvou nebo mezi prsty promnutou sušenou bazalku, smetanu na vaření a podle chuti ještě osolíme a opepříme.
Do každého talířku s mrkvovou polévkou můžeme dát pro dochucení lžíci zakysané smetany. Je to vynikající kombinace.