Výhodou těchto placiček je nespočet různých variant a také to, že se květákové placičky dají použít jako skvělá příloha, k salátu, nebo jen tak samotné.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience receptu
- 1 květák
- 2 vejce
- 1 lžíce hrubé mouky (celozrnné)
- 1 hrst strouhanky (z celozrnného pečiva)
- cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- česnek
- majoránka
- uzenina
Jak na to
Opláchnutý květák rozdělíme na menší části a povaříme pod poklicí v osolené vodě do změknutí (cca 15 minut).
Než se uvaří, nakrájíme si cibuli na kostičky a na troše oleje ji osmahneme dozlatova.
Uvařený květák si dáme do mísy a buď šťouchadlem, nebo vidličkou ho rozmačkáme, ale ne úplně na kaši – spíš ho “rozdrobit”, pošťouchat.
Ke květáku přidáme osmahnutou cibulku, rozmíchané vejce a okořeníme (množství rozmačkaného česneku, dalšího koření a případně uzeniny je jen a jen na vás). Zaprášíme moukou a vše promícháme, až se vytvoří těsto.
Placičky libovolné velikosti zlehka obalíme ve strouhance a děláme s troškou oleje na rozpálené pánvi z obou stran. Pokud máte rozpálenou troubu, můžete je upéct v troubě (cca 180 °C / 20 minut – dorůžova) na plechu vyloženém pečícím papírem zlehka potřeným olejem.
Květákové placičky lze vhodně využít také jako přílohu, dát si je se salátem, nebo samotné stejně jako bramboráky.