Jednoduchá a velice dobrá polévka, i když někdo kopr prostě nemá rád. Pokud vy ano, pak tato koprová polévka vás opravdu potěší a budete ji vařit častěji.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 6
Ingredience receptu
- 6 středně velkých brambor
- 1 cibule
- 1 hrstka čerstvého kopru
- 30 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 špetka drceného kmínu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 plné lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu
Jak na to
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a nasekáme kopr. Cibuli si nakrájíme nadrobno.
V dostatečně velkém hrnci rozpustíme máslo a na něm lehce osmažíme cibuli do růžova. Zasypeme ji hladkou moukou a zalijeme trochou kuřecího vývaru. Důkladně rozmícháme a dolijeme zbytek vývaru.
Přidáme nakrájené brambory, okmínujeme, osolíme, opepříme a pod poklicí vaříme dokud brambory nezměknou.
Zhruba 2/3 brambor si dáme stranou a zbytek koprové polévky rozmixujeme. Podle potřeby můžeme ještě přidat část odložených brambor a ovlivnit konzistenci. Nakonec přidáme smetanu ke šlehaní a zakysanou smetanu a provaříme.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu. Hrnec s polévkou odstavíme a nasypeme do ní nasekaný čerstvý kopr.
Koprová polévka se podává s vejcem na tvrdo.