Připravte si doma vynikající kynuté lívance za tepla obalené ve vanilkovo-skořicovém cukru, nebo potřené džemem podle své chuti. Vyzkoušejte tento recept.
Potřebný čas: 30 minut + cca 40 minut kynutí
Počet porcí: 4
Ingredience na kynuté lívance
- 500 ml mléka
- 10 g droždí
- 25 g cukru krupice
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
- 1 špetka soli
- 1 špetka muškátového květu
- 200 g hladké mouky
- 25 g másla
Jak na to
Do poloviny vlažného mléka (250 ml) rozdrobíme droždí a přimícháme lžičku cukru s hrubou moukou. Necháme vzejít kvásek.
Druhou polovinu mléka smícháme s vejcem, zbytkem cukru, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Následně přidáme prosetou hladkou mouku, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Těsto lehce promícháme, aby se vše propojilo, zaprášíme povrch trochou mouky a necháme kynout zakryté cca 30 minut.
Pánev si lehce potřeme olejem, rozehřejeme a smažíme cca 1 cm silné lívance o průměru cca 10 cm z obou stran dozlatova.
Ještě teplé lívance můžeme obalovat ve vanilkovém cukru smíchaném se skořicovým, nebo potřít ovocným džemem podle chuti.