U některých hlavních jídel prostě nesmí dušené kysané zelí chybět. Nebo si snad dokážete představit pečenou kachnu nebo vepřové výpečky bez dušeného zelí?
Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na dušené kysané zelí
- 600 g kysaného zelí
- 1 střední brambora
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl
- celý kmín
- cukr moučka / krupice
Jak na to
Kysané zelí, ať už domácí nebo kupované propláchneme ve vodě. Pokud ale preferujeme vitamíny a kyselou chuť, pak neproplachuje. Zelí v kastrolu zalijeme trochou vody (1/2 hrnku), osolíme, okmínujeme a dáme vařit.
Bramboru si oškrábeme, opláchneme a nastrouháme na jemném struhadle. Následně promícháme s moukou. Pokud by byla hmota příliš hustá, zředíme trochou vody. Přidáme ke skoro měkkému zelí a povaříme, aby se brambora hezky zavařila a zelí zahustila.
Další možností je bramboru vynechat, orestovat do růžova cibulku na troše oleje nebo sádla, zaprášit lžící mouky a vmíchat do kysaného zelí.
Podle chuti zelí osolíme, přidáme trochu cukru a nakonec vmícháme cibulku, kterou si na pánvi s trochou oleje nebo sádla osmahneme dorůžova, pokud jsme již nevyužili zahuštění s cibulkou. Chvilku provaříme a můžeme podávat.
Je dobré si uvědomit, že proces zahušťování zelí můžeme klidně vynechat! Není to žádná povinnost. A jinak je na nás, zda-li zahustíme pouze bramborou, bramborou s moukou, nebo jen moukou.