Pokud jste je ještě neměli, tak recept na tyto výborné boloňské lasagne s mletým masem a bešamelem musíte na 100% vyzkoušet bez jakéhokoliv zaváhání.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na lasagne s mletým masem
- 500 g čerstvých lasagne
- bešamel
- boloňská omáčka
- 150 g mletého parmezánu
Bešamelová omáčka
- 60 g másla
- 2 stroužky česneku
- 60 g hladké mouky
- 600 – 650 ml teplého mléka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Boloňská omáčka
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 200 ml červeného vína
- 400 g loupaných krájených rajčat
- 400 g rajčatového pyré
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 plátek másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Jak na to
Bešamelová omáčka
Mléko dáme ohřát. Mezitím v menším kastrolu pomalu rozpouštíme máslo, přidáme rozpůlené stroužky česneku a postupně přisypáváme mouku. Promícháme a postupně přiléváme teplé mléko. Osolíme, opepříme a vaříme cca 15 – 20 minut. Po celou dobu mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
Boloňská omáčka
Do hlubší pánve rozehřejeme plátek másla s olivovým olejem, na které pomalu restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Po několika minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celou směs několik minut restujeme a přidáme maso. Řádně promícháme a restujeme do té doby, dokud se maso nezačne oddělovat (trvá to cca 10 – 15 minut). Poté zalijeme vínem, přidáme nasekaná rajčata, rajčatové pyré, bobkové listy a tymián. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit asi hodinu při střední teplotě. Nezapomene nakonec vytáhnout bobkové listy. Tuto omáčku můžeme dát jak do lasagne, tak také ke třeba špagetám – Boloňské špagety.
Na lasagne si připravíme zapékací mísu, kterou není potřeba ničím potírat. Pokud máme sušené plátky lasagne, musíme je nejdříve spařit ve vroucí osolené vodě s troškou olivového oleje. Po vytažení je dáme do studené vody, aby zůstaly al dente – na skus. Pokud máme čerstvé plátky lasagne, ten krok vynecháme.
Dno zapékací mísy potřeme bešamelem a přidáme trochu boloňské omáčky, trochu strouhaného parmezánu a plátky lasagne a takto stále dokola. Vše zakončíme silnější vrstvou boloňské omáčky a pořádnou porcí strouhaného parmezánu.
Boloňské lasagne s mletým masem a bešamelem dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 40 minut.