Lasagne s mletým masem
Lasagne s mletým masem

Pokud jste je ještě neměli, tak recept na tyto výborné boloňské lasagne s mletým masem a bešamelem musíte na 100% vyzkoušet bez jakéhokoliv zaváhání.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na lasagne s mletým masem

  • 500 g čerstvých lasagne
  • bešamel
  • boloňská omáčka
  • 150 g mletého parmezánu

Bešamelová omáčka

  • 60 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g hladké mouky
  • 600 – 650 ml teplého mléka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Boloňská omáčka

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 400 g rajčatového pyré
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 plátek másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Bešamelová omáčka

Mléko dáme ohřát. Mezitím v menším kastrolu pomalu rozpouštíme máslo, přidáme rozpůlené stroužky česneku a postupně přisypáváme mouku. Promícháme a postupně přiléváme teplé mléko. Osolíme, opepříme a vaříme cca 15 – 20 minut. Po celou dobu mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky.

Boloňská omáčka

Do hlubší pánve rozehřejeme plátek másla s olivovým olejem, na které pomalu restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Po několika minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celou směs několik minut restujeme a přidáme maso. Řádně promícháme a restujeme do té doby, dokud se maso nezačne oddělovat (trvá to cca 10 – 15 minut). Poté zalijeme vínem, přidáme nasekaná rajčata, rajčatové pyré, bobkové listy a tymián. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit asi hodinu při střední teplotě. Nezapomene nakonec vytáhnout bobkové listy. Tuto omáčku můžeme dát jak do lasagne, tak také ke třeba špagetám – Boloňské špagety.

Na lasagne si připravíme zapékací mísu, kterou není potřeba ničím potírat. Pokud máme sušené plátky lasagne, musíme je nejdříve spařit ve vroucí osolené vodě s troškou olivového oleje. Po vytažení je dáme do studené vody, aby zůstaly al dente – na skus. Pokud máme čerstvé plátky lasagne, ten krok vynecháme.

Dno zapékací mísy potřeme bešamelem a přidáme trochu boloňské omáčky, trochu strouhaného parmezánu a plátky lasagne a takto stále dokola. Vše zakončíme silnější vrstvou boloňské omáčky a pořádnou porcí strouhaného parmezánu.

Boloňské lasagne s mletým masem a bešamelem dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 40 minut.

Lasagne s mletým masem
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *