Vynikající na oběd či večeři klidně i slavnostnějšího charakteru. Skvělý losos s citronovou omáčkou s kapary a špenátem si oblíbíte a budete dělat častěji.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience receptu
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 2 filety lososa s kůží a bez kostí (přibližně po 180 g)
- šťáva z půlky citronu
- 100 ml smetany na vaření (12 %)
- 1 lžíce kaparů
- 300 g listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- kousek másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/2 citronu k podávání
Jak na to
V pánvi se silný dnem rozehřejeme olej nebo máslo. Filety lososa osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Opékáme z každé strany dozlatova, přibližně 4 minuty z každé strany s tím, že nejprve opékáme stranu s kůží.
Mezitím (spíše však zároveň s lososem) si připravíme čerstvý špenát. V hlubší pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme špenát. Osolíme, opepříme, přidáme rozdrcený česnek a promícháme. Přiklopíme a dusíme přibližně 3 – 4 minuty. Pokud použijeme mražený špenát, tak jej dáme do rozehřáté pánve s trochou vody, přiklopíme a dusíme asi 10 minut. Poté přidáme kousek másla, rozmělněný česnek a ochutíme solí a pepřem. Promícháme a dusíme dalších několik minut.
Jakmile jsou filety z lososa hotové, vyjmeme je a uchováváme horké. Do stejné pánve vlijeme šťávu z citronu a po chvíli přidáme smetanu a kapary. Zahřejeme, promícháme a podle chuti můžeme osolit a opepřit.
Podáváme tak, že na talíř naaranžujeme špenát, na něj položíme filet z lososa a celé přelijeme omáčkou. Podáváme s čtvrtkou citronu a například bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.