Hezky šťavnaté pečené kuře na zelí například s bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami je návykové. Máte navíc domácí kysané zelí? Není co řešit.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu na pečené kuře na zelí
- 1 celé kuře
- 750 – 1000 g kysaného zelí (nejlépe domácí)
- 2 cibule
- 200 g silnějších plátků anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- mletá sladká a pálivá paprika
- kmín
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Jak na to
Zelí bez proplachování i se šťávou promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a dáme do pekáčku. Povrch lehce posypeme kmínem a rozprostřeme plátky slaniny.
Kuře důkladně omyjeme a osušíme. Rozmačkaný česnek rozetřeme se solí a důkladně vetřeme do celého kuřete. Dále celé kuře posypeme sladkou i pálivou paprikou a položíme do pekáčku na zelí.
Vše ještě posypeme kmínem a přiklopíme. Dáme do předem předehřáté trouby na 200°C a pečeme asi 1 hodinu do měkka. Pak ještě na 20 – 30 minut odkryjeme a dopečeme, aby se vytvořila na kuřeti křupavá kůrčička.
Podávat můžeme s domácím bramborovým knedlíkem, nebo vařenými bramborami.