Vyzkoušejte kromě klasické mramorované bábovky například také tuto. Maková bábovka je lahodná právě díky máku a skvělá na svačinu v kombinaci s mlékem.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience na makovou bábovku
- 250 ml oleje
- 180 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 6 vajec
- 150 g mletého máku
- 100 g mletých vlašských ořechů
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 180 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 220 ml polotučného mléka
Jak na to
V míse utřeme olej s krupicovým a vanilkovým cukrem. Pak přidáme žloutky a ušleháme do pěny. Přidáme mletý mák, vlašské ořechy, citronovou kůru a prosetou hladkou mouku s práškem do pečiva. Promícháme a postupně přiléváme mléko.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 45 minut.
Je-li bábovka upečená, zjistíme zapíchnutí špejle do bábovky. Pokud špejle nelepí, je maková bábovka hotová. Bábovku vytáhneme z trouby, necháme chvíli vychladnout a vyklopíme na servírovací talíř. Pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.