Pečená vepřová kýta, kterou si nejprve naložíme do marinády nejlépe přes noc, nemá chybu. Připravte si ji třeba na nedělní oběd – vážně stojí za to.
Potřebný čas: 1 hodina 45 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na vepřovou kýtu
- 1 kg vepřové kýty
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 hrstka rozmarýnu
- sůl
- hrubě mletý pepř
Jak na to
Vepřovou kýtu opláchneme a osušíme. Osolíme a opepříme čerstvě nahrubo mletým pepřem.
Připravíme si marinádu tak, že do misky dáme hořčici, olej, nahrubo nasekaný česnek, rozmarýn a vše důkladně promícháme například vidličkou. Hotovou marinádou potřeme kýtu ze všech stran a dáme do pekáče, který přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladu odpočívat, nejlépe přes noc. Pokud marináda zbyla, necháme si ji na potírání při pečení.
Připravené maso podlijeme 1/2 hrnku vody a zakryté dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu cca 90 minut. V průběhu pečení podle potřeby podlijeme trochou vody a potřeme zbylou marinádou. Po hodině pečení odkryjeme, aby se upekla kůrka.
Hotovou pečenou vepřovou kýtu krájíme na silnější plátky a podáváme například s vařenými bramborami a zeleninou.