Vlastně jsou dva způsoby, jak si dopřát kynutý makový závin. Buď si ho koupíte, a vlastně proč ne, nebo si uděláte poctivý domácí, který nemá chybu.


Potřebný čas: 65 minut + cca hodina kynutí
Počet porcí:


Ingredience na kynutý makový závin

Kynuté těsto

  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 125 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 g Hery nebo másla

Maková náplň

  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce medu
  • 300 g mletého máku
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce rumu

Jak na to

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíce mouky, umícháme dohromady a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).

Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, kváskem a nakonec přimícháme lehce rozehřátý tuk. Vypracujeme si hustší těsto, které v případě zahustíme trochou mouky na vále. Vypracované těsto dáme do mísy, zlehka poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout cca 45 minut.

Zatím si uvaříme mák se všemi uvedenými ingrediencemi – zhruba 15 minut a nakonec vmícháme rum.

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále přibližně na obdélníkový tvar, potřeme makovou náplní, zavineme, položíme na pomazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě kynout alespoň 15 – 20 minut.

Kynutý makový závin potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 40 minut dozlatova.

Kynutý makový závin
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *