Vlastně jsou dva způsoby, jak si dopřát kynutý makový závin. Buď si ho koupíte, a vlastně proč ne, nebo si uděláte poctivý domácí, který nemá chybu.
Potřebný čas: 65 minut + cca hodina kynutí
Počet porcí: –
Ingredience na kynutý makový závin
Kynuté těsto
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 125 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 g Hery nebo másla
Maková náplň
- 100 g cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 300 g mletého máku
- 400 ml mléka
- 1 lžíce rumu
Jak na to
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíce mouky, umícháme dohromady a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, kváskem a nakonec přimícháme lehce rozehřátý tuk. Vypracujeme si hustší těsto, které v případě zahustíme trochou mouky na vále. Vypracované těsto dáme do mísy, zlehka poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout cca 45 minut.
Zatím si uvaříme mák se všemi uvedenými ingrediencemi – zhruba 15 minut a nakonec vmícháme rum.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále přibližně na obdélníkový tvar, potřeme makovou náplní, zavineme, položíme na pomazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě kynout alespoň 15 – 20 minut.
Kynutý makový závin potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 40 minut dozlatova.