Výborné mrkvové rohlíčky s ořechovou a švestkovou náplní, kterým neodolá žádný mlsoun. Drobnou změnou v postupu můžete udělat také mrkvové šátečky.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 32 kusů
Ingredience receptu
Těsto
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 500 g hladké mouky
- 250 g Hery pokojové teploty
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- špetka soli
Ořechová náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 4 polévkové lžíce mléka
- 1 polévková lžíce medu
- 0,5 čajové lžičky skořice
Švestková náplň
- 150 g sušených švestek
- 4 polévkové lžíce mléka
- 1 čajová lžička javorového sirupu
Jak na to
Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme fólii a dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Těsto vytáhneme po hodině z ledničky a připravíme se náplně.
Ořechovou náplň si připravíme tak, že svaříme ořechy s medem a skořici v mléce. Na švestkovou náplň si připravíme sušené švestky, které nakrájíme na proužky a ty pak svaříme s javorovým sirupem v mléce. Obě náplně necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na 4 části, každou z nich vyválíme na placku do kulatá a tu pak rozkrojíme na 8 trojúhelníků. Na jednotlivé trojúhelníky dáme lžičku náplně a stočíme do rohlíčku. Okraje stočíme a přitiskneme, aby náplň nevytekla. Dáme na plech a pečeme asi 15 minut při 180 °C.
Ještě teplé rohlíčky můžeme obalit jako vanilkové rohlíčky nebo je pocukrovat až po vychladnutí. Stejně tak můžeme místo rohlíčků udělat mrkvové šátečky.
Když jsem o tomto cukroví slyšela poprvé, tak jsem mu moc šancí nedávala. Dnes patří mezi mé nejoblíbenější a doma ho pečeme pravidelně každé Vánoce.