Mrkvový dort
Mrkvový dort

Mrkvový dort je chuťově vynikající a patří k těm zdravějším sladkostem. Hodí se také jako dezert, nebo dohromady s kávou. Zkuste ho podle tohoto receptu.


Potřebný čas:70 minut
Počet porcí:


Ingredience receptu

Dortový korpus

  • 500 g mrkve
  • 1 citron
  • 150 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 15 g jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 větších vajec
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Náplň / krém

  • 150 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkové cukru
  • 1 smetana ke šlehání (31%)
  • 200 g ricotty
  • 200 g měkkého tvarohu

Na posypání dortu

  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů na posypání

Jak na to

Do větší mísy jemně nastrouháme mrkev, citrónovou kúru, a vymačkáme šťávu. Přimícháme mleté vlašské ořechy, slunečnicový olej, mouku promíchanou s jedlou sodou a sůl. Troubu si předehřejeme na 160 °C.

V jiné míse prošleháme vejce s oběma cukry a postupně přimícháme ke směsi s mrkví ve větší míse. Vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy o průměru 26 cm. Pokud chceme udělat dort vyšší, můžeme použít menší formu a upéct dva nebo tři korpusy. Pečeme asi 50 minut. Do korpusu zapíchneme špejli a pokud se nelepí, je dortový korpus upečený. vytáhneme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.

Změklé máslo ušleháme s oběma cukry, lehce vmícháme ricottu a tvaroh. Smetanu ušleháme dotuha a přidáme ke směsi. Dohromady promícháme.

Jednotlivé korpusy podélně rozkrojíme a namažeme náplní. Vrchní část opět namažeme a posypeme mletými nebo nasekanými ořechy.

Mrkvový dort
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *