Mrkvový dort je chuťově vynikající a patří k těm zdravějším sladkostem. Hodí se také jako dezert, nebo dohromady s kávou. Zkuste ho podle tohoto receptu.
Potřebný čas:70 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
Dortový korpus
- 500 g mrkve
- 1 citron
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
- 250 ml slunečnicového oleje
- 200 g hladké mouky
- 15 g jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 5 větších vajec
- 200 g třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Náplň / krém
- 150 g másla
- 100 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkové cukru
- 1 smetana ke šlehání (31%)
- 200 g ricotty
- 200 g měkkého tvarohu
Na posypání dortu
- 2 lžíce mletých vlašských ořechů na posypání
Jak na to
Do větší mísy jemně nastrouháme mrkev, citrónovou kúru, a vymačkáme šťávu. Přimícháme mleté vlašské ořechy, slunečnicový olej, mouku promíchanou s jedlou sodou a sůl. Troubu si předehřejeme na 160 °C.
V jiné míse prošleháme vejce s oběma cukry a postupně přimícháme ke směsi s mrkví ve větší míse. Vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy o průměru 26 cm. Pokud chceme udělat dort vyšší, můžeme použít menší formu a upéct dva nebo tři korpusy. Pečeme asi 50 minut. Do korpusu zapíchneme špejli a pokud se nelepí, je dortový korpus upečený. vytáhneme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
Změklé máslo ušleháme s oběma cukry, lehce vmícháme ricottu a tvaroh. Smetanu ušleháme dotuha a přidáme ke směsi. Dohromady promícháme.
Jednotlivé korpusy podélně rozkrojíme a namažeme náplní. Vrchní část opět namažeme a posypeme mletými nebo nasekanými ořechy.