Známý recept, přesto však může být domácí sekaná z mletého masa celkem nuda nebo, pokud si s ní trochu pohrajete, dobrota, na které si dobře pochutnáte.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience receptu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 150 ml černého piva
- 120 g housky
- 250 ml mléka (nejlépe plnotučného)
- 1 kg mletého masa (500 g vepřového a 500 g hovězího masa)
- 2 větší vejce
- 1 – 1,5 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 hrstka nasekané petrželky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 150 g anglické slaniny
Jak na to
V pánvi na olivovém oleji pozvolna opečeme jemně nasekanou cibuli s česnekem asi 5 minut. Poté přidáme na jemné kostičky nakrájenou červenou papriku a opečeme doměkka přibližně 5 – 6 minut. Jakmile je zelenina měkká, přilijeme černé pivo, zvýšíme plamen a vaříme, až se téměř celá tekutina vyvaří. Poté dáme stranou a necháme směs vychladnout. Mezitím nakrájíme housku na kostičky, dáme do misky, zalijeme mlékem, promícháme a necháme vsáknout. Pokud je mléka příliš, pečivo mírně vymačkáme. Troubu předehřejeme na 180 °C .
K namočeným houskám přisypeme opečený zeleninový základ, přidáme mleté maso, vejce, worcestrovou omáčku, majoránku, petrželku. Osolíme, opepříme a promícháme.
Pekáč vyložíme plátky slaniny, z masové směsi mokrýma rukama vytvarujeme šišku. Můžeme jednu velkou nebo dvě menší. Dáme do pekáče na plátky slaniny a na celou šišku poklademe plátky slaniny tak, aby se vždy kousek překrývaly. Pečeme v troubě asi 50 minut. Po vytažení sekané z trouby necháme nejlépe ještě 5 – 10 minut odpočinout. Pak můžeme podávat například s bramborem, nebo čerstvým chlebem.