Máte po ruce dostatek vlašských ořechů a rádi pečete? Udělejte tyto výborné ořechové řezy se žloutkovou polevou. Překvapte a potěšte návštěvu, nebo děti.
Potřebný čas:50 minut
Počet porcí: –
Ingredience na ořechové řezy
Těsto
- 280 g cukru krupice
- 280 g másla
- 140 g hladké mouky
- 280 g mletých vlašských ořechů
- 6 bílků
- 1 špetka soli
Žloutková poleva
- 6 žloutků
- 280 g cukru krupice
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 2 lžíce šťávy z pomeranče
Jak na to
Těsto na ořechové řezy připravíme tak, že z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr a pak pomalu přidáváme mírně rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme ořechy smíchané s prosetou hladkou moukou.
Hotové těsto rovnoměrně vylijeme na vymazaný a vysypaný klasický plech, případně vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 30 minut do lehce zlatavé barvy.
Upečený a zchladlý moučník rovnoměrně potřeme polevou, kterou si připravíme tak, že všechny žloutky s cukrem a šťávou z citrusů utřeme do husté lesklé pěny.
Hotové ořechové řezy krájíme a podáváme. Případně skladujeme v uzavřené „krabičce“, aby neosychaly.