Poctivý a snadný ořechový dort (do 22 cm formy) s ořechovým krémem uvnitř i nahoře a dozdobený půlkami vlašských ořechů, nebo nahrubo nastrouhanými.


Potřebný čas:50 minut
Počet porcí:


Ingredience na ořechový dort

  • 60 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 1 – 2 lžíce holandského kakaa
  • 150 g hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Ořechový krém

  • 100 g vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g másla

Dozdobení dortu

  • vlašské ořechy na ozdobu, posypání

Jak na to

Máslo, moučkový cukr a oddělené žloutky dáme do mísy a vyšleháme do hladka.

Následně přimícháme mleté vlašské ořechy, mléko, kakao a hrubou mouku s práškem do pečiva.

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a zlehka vmícháme do těsta, které rovnoměrně vylijeme do předem vymazané a vysypané formy (např. olej a hrubá mouka).

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 30 minut. Upečený ořechový korpus necháme zchladnout a připravíme zatím krém.

V mléce rozmícháme cukr a přidáme namleté vlašské ořechy. Za stálého míchání vaříme cca 10 minut do zhoustnutí a pak necháme zchladnout. Pak směs vmícháme do mísy s utřeným máslem.

Nakonec ořechový korpus opatrně rozřízneme a namažeme polovinou ořechového krému. Druhou půlkou přiklopíme a namažeme zbývajícím krémem a uhladíme. Podle libosti můžeme ozdobit půlkami ořechů, nebo drcenými ořechy posypat (v takovém případě není nutné důkladně uhlazovat krém).

Ořechový dort
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *