Poctivý a snadný ořechový dort (do 22 cm formy) s ořechovým krémem uvnitř i nahoře a dozdobený půlkami vlašských ořechů, nebo nahrubo nastrouhanými.
Potřebný čas:50 minut
Počet porcí: –
Ingredience na ořechový dort
- 60 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 125 ml mléka
- 1 – 2 lžíce holandského kakaa
- 150 g hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Ořechový krém
- 100 g vlašských ořechů
- 125 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 80 g másla
Dozdobení dortu
- vlašské ořechy na ozdobu, posypání
Jak na to
Máslo, moučkový cukr a oddělené žloutky dáme do mísy a vyšleháme do hladka.
Následně přimícháme mleté vlašské ořechy, mléko, kakao a hrubou mouku s práškem do pečiva.
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a zlehka vmícháme do těsta, které rovnoměrně vylijeme do předem vymazané a vysypané formy (např. olej a hrubá mouka).
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 30 minut. Upečený ořechový korpus necháme zchladnout a připravíme zatím krém.
V mléce rozmícháme cukr a přidáme namleté vlašské ořechy. Za stálého míchání vaříme cca 10 minut do zhoustnutí a pak necháme zchladnout. Pak směs vmícháme do mísy s utřeným máslem.
Nakonec ořechový korpus opatrně rozřízneme a namažeme polovinou ořechového krému. Druhou půlkou přiklopíme a namažeme zbývajícím krémem a uhladíme. Podle libosti můžeme ozdobit půlkami ořechů, nebo drcenými ořechy posypat (v takovém případě není nutné důkladně uhlazovat krém).