Lahodný italský dezert Panna cotta, jednoduše vařená smetana s želatinou, podávaná například s lesním ovocem, nebo malinami. Zkuste udělat do větší formy.
Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 6 – 8
Ingredience na Panna cottu
- 1 l smetany ke šlehání (40 %)
- 6 plátků nebo 3 lžičky želatiny Dr. Oetker
- 6 lžic cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
Jak na to
Budeme potřebovat formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet, případně menší dezertové misky.
Do mále misky dáme 2 lžíce vlažné vody a vložíme nebo vsypeme želatinu. Takto necháme cca 5 minut stát, aby želatina nasála vodu.
Připravíme si formu na panna cottu. Dobře poslouží na biskupský chlebíček. V tomto případě pak budeme dezert porcovat. Druhou variantou je připravit si na jednotlivé porce 6 – 8 menších skleniček na dezerty nebo jiných formiček. Tak či tak, lehce vymažeme např. máslem nebo olejem.
Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu spolu s cukrem a vanilkou (vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme špičkou nože semínka a přidáme je i s luskem) a zahříváme na středním plameni. Občas promícháme a udržujeme tak, aby nezačalo vařit. Vytáhneme lusk, přidáme namočenou želatinu a 1 – 2 minuty prohřejeme (cca 80 °C), aby se želatina úplně rozpustila.
Hotovou smetanovou směs nalijeme do připravené formy nebo formiček (můžeme přecedit přes sítko, ale vynechala jsem) a necháme dostatečně vychladit na 4 – 6 hodin a před podáváním vyklopíme z formy a nakrájíme jednotlivé porce, případně vyklopíme z jednotlivých formiček.