Jednoduchá a výborná vepřová pečeně na bylinkách podávaná nejlépe se šťouchanými bramborami udělá dostatek parády třeba na nedělní rodinný oběd.
Potřebný čas: 1 hodina 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na vepřovou pečeni
- 800 g vepřového masa vcelku / vepřové pečeně
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- celý kmín
- 8 – 10 šalotek, případně jarní cibulka nebo cibule
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- 50 g másla
Jak na to
Očištěnou, opláchnutou a osušenou vepřovou pečeni den předem ze všech stran pečlivě nasolíme, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky. Maso můžeme také rozdělit na jednotlivé porce – bude upečené rychleji.
Bylinky nasekáme, odležené, připravené maso v nich obalíme a dáme do pekáče vymazaného máslem. Vepřové maso opepříme, posypeme kmínem, podlijte trochou vody a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme zhruba hodinu.
Šalotky, jarní cibulku, případně bílou cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, případně klasickou cibuli na menší části a po hodině přidáme ke skoro upečenému masu. Následně ještě zhruba 30 minut dopečeme, aby bylo maso pěkně měkké a křehké.
Vepřová pečeně na bylinkách je výborná například se šťouchanými nebo vařenými bramborami.