Jeden ze způsobů, jak si upéct kuře. Skvělá kombinace citrónů, slaniny, česneku a bylinek dělá pečené citrónové kuře delikátní. Zkuste tento ověřený recept.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 6
Ingredience receptu
- 1 celé kuře a 2 čtvrtky
- 3 citróny
- 2 palice česneku
- 15 dkg anglické slaniny
- 1 hrst snítek čerstvého tymiánu
- 1 silný plátek másla (1 cm)
- sůl
- pepř
Jak na to
Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře a čtvrtky dobře omyjeme a osušíme. Důkladně osušíme i dutinu kuřete. Kuře a čtvrtky osolíme a opepříme. Osolíme a opepříme také dutinu kuřete. Naplníme ji jedním rozkrojeným citronem, půlkou tymiánu a asi 5 stroužky česneku.
Do pekáčku (hlubokého plechu) naskládáme plátky anglické slaniny, na které položíme kuře a čtvrtky. Přidáme zbylé rozkrojené citróny a 1 paličku česneku, kdy jednotlivé stroužky nakrájíme. Stroužky druhého česneku prolisujeme a potřeme kuře i čtvrtky. Vše potřeme rozpuštěným máslem, přidáme zbylé snítky tymiánu, podlijeme troškou vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby.
Asi po 40 minutách zakryjeme pekáček alobalem a pečeme dalších 40 minut při teplotě 180 °C.
Po 40 minutách odstraníme alobal a dopékáme kuře dalších asi 15 – 20 minut. Během této doby kuře přeléváme výpekem.
Jakmile je kuře hotové, necháme několik minut odpočinout. Můžeme podávat s pečenými bramborami nebo čerstvým chlebem či jiným pečivem, lépe s tmavým.