Domácí hranolky
Domácí hranolky

Ať už jako příloha třeba k domácímu hamburgeru, nebo jen tak, nejlepší jsou samozřejmě domácí hranolky.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí:


Ingredience receptu

  • velké pěkné brambory (množství zvolte podle potřeby)
  • vinný ocet (1 lžíce vinného octa na každý půl litr vody)
  • olej na smažení
  • sůl

Jak na to

Brambory oloupeme, nakrájíme na pokud možno stejně široké hranolky cca 0,5 cm. Takto nakrájené brambory dáme vařit do studené neosolené vody. Nezapomeneme přidat vinný ocet. Díky octu hranolky po uvaření drží tvar a nerozpadnou se. Jakmile začne voda vařit, necháme brambory vařit asi ještě 10 – 15 minut. Vyndáme nejlépe děrovanou naběračkou a dáme je sušit na utěrku.

Mezitím si rozpálíme olej, já jsem je dělala ve woku, na maximální teplotu. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, hodíme tam menší várku hranolek. Nemělo by jich být mnoho, hranolky by v oleji měly plavat. Takto hranolky smažíme asi 1 minutu, pak je vyndáme a necháme z nich okapat olej a opět zcela vychladnout.

Po vychladnutí si opět rozpálíme olej na maximální teplotu a hranolky v něm smažíme až do zezlátnutí. Hotové hranolky vyndáme děrovanou naběračkou, necháme chvíli okapat olej, dáme je do misky, teprve teď je osolíme, lehce promícháme a můžeme podávat.

Po prvním přesmažení hranolky můžeme také zmrazit a to tak, že je po minutě smažení necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pak je dáme do mrazáku. Pak rozpálíme olej na maximální teplotu a smažíme hranolky do zezlátnutí.

Domácí hranolky
Odkazy
Štítky:        

1 komentář u „Domácí hranolky

  • 3. 3. 2014 (17:54)
    Trvalý odkaz

    dobrota jak prasopes!! Kam se hrabe mekáč nebo KFc a fastfoody!!Domácí jsou hold domácí!!:))P

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *