Tyto pirohy s mletým masem se skvěle hodí na lehčí oběd nebo večeři, případně na pohoštění návštěvy. Směs mletého masa můžete obohatit ještě třeba houbami.
Potřebný čas: 85 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na pirohy
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 80 g másla
- 125 g zakysané smetany
- 1 cibule
- 1 svazek tymiánu
- mletý pepř
- 250 g mletého masa (mix)
- mletá sladká paprika
- 2 lžíce oleje
- 1 žloutek
Jak na to
Mouku, prášek do pečiva, sůl (2 špetky), máslo a zakysanou smetanu rychle vypracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba 45 minut odpočívat v chladu.
Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Očištěný tymián nasekáme najemno. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme papriku a vše dobře s cibulí a tymiánem promícháme.
V pánvi rozehřejeme olej a směs z mletého masa restujeme, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Vytáhneme odležené těsto, prohněteme a vyválíme tenkou placku cca 3 mm.
Kulatou formičkou nebo skleničkou o průměru cca 10 cm vykrájíme kolečka, na která naneseme cca jednu lžíci masové směsi. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným žloutkem, spojíme okraje k sobě a vidličkou uděláme na spojených okrajích zoubky, aby se pirohy nerozlepily a potřeme povrch zbytkem žloutku.
Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme na něj připravené pirohy s mletým masem a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu cca 25 minut.