Tyto pirohy s mletým masem se skvěle hodí na lehčí oběd nebo večeři, případně na pohoštění návštěvy. Směs mletého masa můžete obohatit ještě třeba houbami.


Potřebný čas: 85 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na pirohy

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 80 g másla
  • 125 g zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 1 svazek tymiánu
  • mletý pepř
  • 250 g mletého masa (mix)
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 1 žloutek

Jak na to

Mouku, prášek do pečiva, sůl (2 špetky), máslo a zakysanou smetanu rychle vypracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba 45 minut odpočívat v chladu.

Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Očištěný tymián nasekáme najemno. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme papriku a vše dobře s cibulí a tymiánem promícháme.

V pánvi rozehřejeme olej a směs z mletého masa restujeme, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Vytáhneme odležené těsto, prohněteme a vyválíme tenkou placku cca 3 mm.

Kulatou formičkou nebo skleničkou o průměru cca 10 cm vykrájíme kolečka, na která naneseme cca jednu lžíci masové směsi. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným žloutkem, spojíme okraje k sobě a vidličkou uděláme na spojených okrajích zoubky, aby se pirohy nerozlepily a potřeme povrch zbytkem žloutku.

Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme na něj připravené pirohy s mletým masem a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu cca 25 minut.

Pirohy s mletým masem
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *