Výborný pórkový koláč se hodí na večeři, nebo jen tak, na pohoštění mlsné návštěvy. Kombinace těsta, pórku a sýru je návyková a tento koláč si oblíbíte.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 6


Ingredience na pórkový koláč

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

Náplň

  • 3 pórky
  • 50 g másla
  • 150 g kvalitní šunky v celku
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • 200 g strouhaného sýra Gruyere (nebo jiný tvrdý sýr) + na posypání

Jak na to

Nejdříve si nachystáme těsto na koláč. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy nebo kuchyňského robotu a smícháme, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Takto hotové těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do lednice.

Zatím si nachystáme náplň. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, které restujeme na rozehřáté pánvi na másle, dokud pórek nezměkne. Odstavíme, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a necháme chvíli vychladnout. V misce prošleháme vejce se smetanou a trochou soli, pak přidáme nastrouhaný sýr a metličkou vyšleháme. Nalijeme k pórkovému základu a vše důkladně promícháme.

Koláčovou formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme do kruhu na velikost formy plus okraje. Přeneseme na formu a prsty důkladně vmáčkneme do formy (můžeme vyválet rovnou na pečícím papíře a pak přenést). Vidličkou těsto ve formě na několika místech propíchneme a dáme předpéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 10 minut dozlatova.

Na předpečené těsto nalijeme náplň a dáme péct přibližně na 30 minut. Na posledních 10 minut (tzn. po 20 minutách pečení) můžeme pórkový koláč ještě posypat strouhaným sýrem a dopečeme.

Pórkový koláč
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *