Kdo má rád špenát, určitě ji už ochutnal a rád si tuto polévku dopřeje. Špenátová polévka je také moc dobrá s krutony, které si můžete udělat sami doma.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na špenátovou polévku
Polévka
- 600 g mraženého špenátu v celku
- 30 g másla
- 3 šalotky / 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření (18 %)
- 100 g Lučiny
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Dokončení
- krutony (nemusí být česnekové)
- strouhaný parmezán
Jak na to
Mražený špenát dáme do hlubší pánve s několika lžícemi vody a dusíme na mírném ohni, než se špenát zcela rozpustí. Podle chutí osolíme. Špenát dáme na cedník a necháme okapat.
Zatím si na rozehřáté pánvi na másle několik minut osmahneme nasekanou šalotku, případně jarní cibulku, nebo cibuli a přidáme nasekaný česnek. Po několika minutách přidáme okapaný nasekaný špenát, promícháme a chvíli prohříváme. Přilijeme vývar, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme lučinu a necháme rozpustit. Dochutíme špetkou muškátového oříšku, pepřem, popřípadě ještě dosolíme.
Špenátovou polévku podáváme například s krutony a posypanou strouhaným parmezánem.