Jednoduché rizoto s vepřovým masem přijde vhod na oběd i večeři. Podávané ideálně s kyselou okurkou a podle chuti posypané nastrouhaným tvrdým sýrem.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na vepřové rizoto
- 400 g vepřového masa (např. kotlety)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1,6 l masového vývaru (cca 600 ml na vepřové maso, 1 l na rýži)
- 50 g másla
- 350 g rýže (Arborio)
- 1 plechovka hrášku
- sůl
- mletý pepř
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
Jak na to
Rozehřejeme si pánev a na lžíci olivového oleje necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousíčky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a necháme vařit tak dlouho, aby bylo maso téměř měkké.
Ve woku necháme rozpustit máslo, přisypeme nepropláchnutou rýži a za stálého míchání ji osmahneme tak dlouho, dokud se všechna zrníčka rýže obalí máslem. Přisypeme propláchnutý hrášek, vepřové maso i se šťávou, promícháme a vše zalijeme vývarem tak, aby bylo vše pod hladinou. Podle chuti osolíme a opepříme. Přiklopíme poklicí a necháme pozvolna podusit. Pokud je potřeba, podlijeme ještě vývarem. Dusíme do té doby než je rýže na skus (al dente) a šťáva se zcela absorbuje.
Hotové rizoto s vepřovým masem nandáme na talíře, posypeme parmezánem a můžeme podávat například s kyselou okurkou.