Halušky nemusíte dělat pouze s brynzou, ale můžete zkusit také jinou variantu. Dopřejte si tyto vynikající halušky se zelím a slaninou. Budete se olizovat!
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na halušky se zelím a slaninou
- 500 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 200 g slaniny v celku
- 1 lžička oleje
- 600 g brambor (varný typ C)
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Jak na to
Nejdříve se pustíme do zelí, které se musí nějakou dobu dusit. Zelí propláchneme a necháme chvíli okapat. Na pánvi na lžičce oleje osmahneme na jemno nakrájenou cibuli a pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Necháme chvíli orestovat a pak přidáme zelí. Podle chuti osolíme, přiklopíme poklicí a necháme dusit.
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme do větší mísy. Trochu je vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu. Přisypeme k nim mouku, jedno vejce a osolíme. Vypracujeme těsto, které nemá být příliš řídké, ale ani příliš tuhé.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu lehce osolenou vodu a přes síto nebo haluškovač protlačíme těsto na halušky do vody. Vaříme asi 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu a pak je sebereme děrovanou naběračkou a uschováme na teplém místě. Jakmile jsou všechny halušky hotové, smícháme je s podušeným zelím se slaninou, promícháme a můžeme podávat.
A příště to nemusí být halušky se zelím a slaninou, ale halušky s brynzou.