Pokud máte na své zahrádce dostatek červeného rybízu, tím lépe. Upečte si tento lahodný rybízový koláč, který prostě k létu patří už od dětství.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 8 – 10 kousků
Ingredience na rybízový koláč
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 40 g másla
- 100 ml mléka
- 300 g červeného rybízu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- kousek másla na vymazání
- hrubá mouka na vysypání formy
Jak na to
V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, špetku soli a oba cukry. Promícháme. V jiné míse rozšleháme vejce s máslem pokojové teploty a mlékem. Pak tuto směs nalijeme k sypkým ingrediencím a metličkou vše promícháme.
Formu na koláč vymažeme kouskem másla a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do koláčové formy. Červený rybíz promícháme se lžící mouky (aby se rybíz příliš nepropadl do těsta) a posypeme rovnoměrně povrch těsta. Nakonec vše zasypeme lžící cukru.
Rybízový koláč pečeme 35 – 40 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.