Velice oblíbený sladký pokrm nejen mezi dospělými, ale také mezi dětmi. Udělejte vynikající rýžový nákyp s čerstvým sezónním ovocem, případně kompotovaným.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 350 g kulatozrnné rýže
- 700 ml mléka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk (semínka) nebo 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 500 g nízkotučného tvarohu (nemusí být)
- čerstvé nebo kompotované ovoce podle chuti
Jak na to
Kulatozrnnou rýži uvaříme v mléce oslazeném trochou cukru a se špetkou soli do poloměkka – stačí cca 20 minut.
Do uvařené rýže přidáme cukr, máslo a vyškrábnutá semínka z podélně rozříznutého vanilkového lusku (případně vanilkový cukr). Prázdný lusk můžeme zpracovat na domácí vanilkový cukr. Prostě ho zavřeme do sklenice s cukrem.
Rýži zamícháme a až trochu zchladne, přidáme vejce a promícháme.
Nakonec přimícháme tvaroh, ale není to podmínka a jde to i bez něj. Dostatečně, ale s citem promícháme.
Jednu polovinu takto připravené rýžové směsi dáme do máslem vymazané a vysypané (moukou, strouhankou, nebo kokosem) zapékací mísy. Vrstvu posypeme ovocem podle své chuti a možností. Vrstvu ovoce překryjeme vrstvou druhé poloviny rýžové směsi a uhladíme.
Povrch posypeme rovnoměrně a zlehka cukrem a přidáme pár tenkých plátků másla. Rýžový nákyp dáme zapékat do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 35 – 45 minut.