Výborná lahůdka ideální třeba na oslavu, nebo dámskou jízdu. Špenátová roláda se sýrovou náplní nejen skvěle chutná, ale také dobře vypadá. Vyzkoušejte!
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience na špenátovou roládu
- 400 g mraženého špenátu
- 3 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce oleje
Náplň do rolády
- 200 g měkkého sýru typu lučina
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl
Nepovinné
- 200 g plátků kvalitní šunky
- 100 g plátků tvrdého sýru
Jak na to
Do rozmraženého špenátu vmícháme nejprve lehce rozmíchané žloutky, polohrubou mouku a přidáme prolisovaný česnek se solí a olej. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků se špetkou soli.
Takto připravenou špenátovou směs rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 12 minut. Upečené vytáhneme z trouby a ještě za tepla zavineme i s pečicím papírem – jen tak bez náplně do rolády a necháme vychladnout. Než se tak stane, připravíme si zatím náplň do rolády.
Smícháme lučinu (v lepším případě domácí lučinu) s nastrouhaným tvrdým sýrem a zakysanou smetanou. K tomu na závěr přidáme prolisovaný česnek, osolíme a promícháme.
Vychladlou roládu opatrně rozvineme (pokud chceme, odstraníme pečící papír ;-)) a potřeme připravenou sýrovou náplní. Na ni ještě můžeme podle chuti naskládat plátky šunky, případně sýru a zpět zarolujeme.
Hotovou špenátovou roládu se sýrovou náplní můžeme pro zpevnění zabalit do fólie a dáme ji do chladu ztuhnout.