Pokud máte doma uzené maso, které například zbylo, připravte si domácí šunkofleky s uzeným masem, které nemají s kyselou okurkou chybu. Snadné a chutné.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na šunkofleky
Těsto na fleky
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 100 ml vody
- sůl
Šunkofleky
- 350 g vařeného uzeného masa nebo dobré šunky
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 3 vejce
- 400 ml mléka
- mletý pepř
- sůl
Jak na to
Nejprve si připravíme těsto na domácí fleky. V míse smícháme hrubou mouku, vejce, vodu a sůl. Ručně vypracujeme a až se vše spojí, dáme na vál a důkladně uhněteme, dokud není těsto hezky vláčné. Pak vyválíme na pomoučeném vále na velmi tenký plát, který položíme na čistou utěrku (můžeme rozdělit na části pro lepší manipulaci), necháme oschnout a nakrájíme širší nudle, které dáme vařit doměkka do osolené vařící vody na cca 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Vařené uzené maso doměkka, případně dobrou šunku, i cibuli nakrájíme na kostičky. Společně dáme orestovat na troše rozehřátého tuku, dokud není cibulka dozlatova a pak nasypeme do mísy. Přidáme uvařené fleky, osolíme, opepříme, promícháme a vysypeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.
Dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 20 minut. Když šunkofleky začnou na povrchu zlátnou, zalijeme rozšlehanými vejci se špetkou v mléce a dopečeme ještě 20 minut.
Hotové šunkofleky s uzeným masem necháme po vytažení z trouby cca 10 minut odpočinout a pak podáváme jednotlivé porce s kyselou okurkou.