Zapečené brambory se smetanou jsou vynikající samotné jako hlavní jídlo, ale poslouží také velice dobře jako bramborová příloha k masu.
Potřebný čas: 65 minut
Počet porcí: 2 – 4
Ingredience na zapečené brambory
- 600 g brambor (Varný typ A/B)
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
Jak na to
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky cca 1,5 mm.
Do většího hrnce nalijeme smetanu ke šlehání, ochutíme solí a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud její objem nezredukujeme cca na polovinu objemu. Podle chuti můžeme ještě dochutit čerstvě mletým pepřem nebo jiným kořením.
Odstavíme ze sporáku a nakrájené brambory přidáme do hrnce ke smetaně, která už má hustou konzistenci, důkladně promícháme, aby byly důkladně od smetany, a takto připravené je nasypeme do zapékací mísy.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu cca 45 minut. Zapečené brambory se smetanou musí být měkké. Cca 10 minut před koncem můžeme posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.