Vánoční perníčky hned měkké proti zbytku perníkového světa! Zkuste tento recept, který se mi osvědčil a dejte vědět, jak jste dopadli vy při jejich pečení!
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 60 – 80 perníčků
Ingredience receptu
Těsto
- 2 vejce
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 140 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku (nebo vlastní viz níže)
- 400 g hladké mouky
Najemno mleté koření do perníčků
- 1/2 lžičky anýzu
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
Jak na to
V míse rozšleháme vajíčka, a přilijeme rozpuštěné máslo. Metličkou postupně zašleháme med, cukr, sodu a koření. Pak přisypeme cca polovinu hladké mouky a vařečkou umícháme medovou směs, kterou postupným dosypáváním mouky doladíme tak, aby vzniklo hladké těsto.
Přebytečnou mouku vysypeme na vál a na něm těsto rukama dostatečně vypracujeme tak, aby bylo vláčné. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 15 minut do chladu, ale ideálně necháme odpočinout do druhého dne.
Perníčky vykrajujeme z vyváleného těsta na tloušťku cca 5 – 6 milimetrů a pečeme je na vymazaném, nebo pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150 °C po dobu cca 12 minut. Aby byly vánoční perníčky hned měkké, tak jedna z rad říká, že po upečení je hned sundáme z plechu.
Vyzkoušejte také klasickou polevu na perníčky.
Rady, které jsem našla, aby byly perníčky hned měkké
- nepřeháníme to s medem
- místo másla použijeme Heru
- dostatečně vypracované a odležené těsto
- vykrajujeme je ze silnější placky
- po upečení je ihned sundáme z plechu
- skladujeme v uzavřené nádobě s rozkrojeným jablkem
A jak se povedly perníčky vám? Byly měkké? Napište.
Děkuji za bezva recept. Perníčky jsem právě dopekla 🙂 Myslím, že se povedly skvěle, tak snad neztvrdnou.
vyzkoušeno 🙂
mašluje se vajíčkem?
Super recept jsou vynikající 🙂
Perníčky vyzkoušený. Měkké jsou, takže rozhodně doporučuji! Mohu doporučit také https://www.pomodo.cz/recepty/pernicky-hned-mekke