Pokud nemáte zrovna divočejší chutě a chystáte se udělat něco na oběd nebo večeři, vepřová plec na smetaně s houskovým knedlíkem by mohla být dobrou volbou.
Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na vepřovou plec na smetaně
- 500 g vepřové plece
- 4 lžíce oleje
- 2 cibule
- 700 ml vody nebo masového vývaru (hovězí)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- drcený kmín
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 375 g smetany na vaření (12 % nebo 18%)
- 2 lžíce polohrubé mouky
Jak na to
V hrnci na rozehřátém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jak začne chytat zlatavou barvu, přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec.
Maso zprudka opečeme, aby se zatáhlo, a za občasného míchání při sníženém plameni chvíli restujeme, aby se vyvařila přebytečná voda z masa.
Ohřejeme si 0,7 l vody nebo masového vývaru.
Maso opepříme, osolíme, přidáme kmín, mletou papriku a promícháme. Následně zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou cca 30 minut.
Ve smetaně na vaření si důkladně rozmícháme polohrubou mouku a za stálého míchání přilijeme do hrnce. Provaříme 10 minut a podle chuti dokořeníme. Ještě 10 minut povaříme, pokud je potřeba, přisolíme.
Vepřová plec na smetaně se obvykle podává s houskovým knedlíkem.