Brokolici stále mnoho lidí ještě nedoceňuje. Je zdravá a chutná na mnoho způsobů. Zapečená brokolice se slaninou je toho důkazem. Zkuste tento fajn recept.


Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na zapečenou brokolici se slaninou

  • 1 kg brokolice (2 hlávky)
  • 150 g tvrdého sýru (Gouda nebo Eidam)
  • 100 g anglické slaniny na plátky
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl

Jak na to

Brokolici si očistíme a odkrojíme si pouze růžičky, které od sebe oddělíme. Propláchneme ji a krátce povaříme ve vroucí vodě, zhruba 2 minuty. Uvařenou brokolici scedíme a necháme stranou.

Nastrouháme si tvrdý sýr – může být nahrubo i najemno, plátky slaniny nakrájíme na menší kousky a vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli.

Menší pekáček nebo zapékací mísu vymažeme i po stranách do výšky, kam bude zasahovat obsah kouskem změklého másla a vysypeme strouhankou. Vyložíme polovinou brokolice, na ni naskládáme polovinu slaniny, opět druhá polovina brokolice a nahoru opět slanina. Mezi kousky slaniny necháme mezery. Pro zjemnění dáme navrch místy kousky másla.

Zakryjeme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C po dobu cca 7 minut. Pak vytáhneme a vršek rovnoměrně zalijeme rozšlehaným vejcem. Zakryté dáme zpět do trouby a pečeme cca 30 minut.

5 minut před vytažením posypeme sýrem a bez zakrytí necháme sýr zapéct.

Zapečená brokolice se slaninou
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *