Brokolici stále mnoho lidí ještě nedoceňuje. Je zdravá a chutná na mnoho způsobů. Zapečená brokolice se slaninou je toho důkazem. Zkuste tento fajn recept.
Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na zapečenou brokolici se slaninou
- 1 kg brokolice (2 hlávky)
- 150 g tvrdého sýru (Gouda nebo Eidam)
- 100 g anglické slaniny na plátky
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- sůl
Jak na to
Brokolici si očistíme a odkrojíme si pouze růžičky, které od sebe oddělíme. Propláchneme ji a krátce povaříme ve vroucí vodě, zhruba 2 minuty. Uvařenou brokolici scedíme a necháme stranou.
Nastrouháme si tvrdý sýr – může být nahrubo i najemno, plátky slaniny nakrájíme na menší kousky a vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli.
Menší pekáček nebo zapékací mísu vymažeme i po stranách do výšky, kam bude zasahovat obsah kouskem změklého másla a vysypeme strouhankou. Vyložíme polovinou brokolice, na ni naskládáme polovinu slaniny, opět druhá polovina brokolice a nahoru opět slanina. Mezi kousky slaniny necháme mezery. Pro zjemnění dáme navrch místy kousky másla.
Zakryjeme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C po dobu cca 7 minut. Pak vytáhneme a vršek rovnoměrně zalijeme rozšlehaným vejcem. Zakryté dáme zpět do trouby a pečeme cca 30 minut.
5 minut před vytažením posypeme sýrem a bez zakrytí necháme sýr zapéct.