Bramborové placky

Pokud preferujete přílohy z brambor, pak bramborové placky jsou příjemnou změnou a skvěle se hodí například k různým masovým směsím, omáčkám i zelenině.


Potřebný čas: 15 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na bramborové placky

  • 1 velká brambora
  • 65 g polohrubé mouky
  • 1 plátek másla (cca 1,5 cm)
  • 2 špetky soli

Jak na to

Očištěnou a opláchnutou bramboru uvaříme ve slupce, oloupeme a v míse rozmačkáme. Přidáme máslo a připravíme si hladkou kaši. Osolíme, přidáme mouku a dobře promícháme v těsto.

Bramborové těsto prohněteme na pomoučeném vále a vytvoříme si z něj rovnoměrný bochánek, který rozdělíme na čtyři stejné díly. Z každého vyválíme zhruba 5 mm silnou a kulatou placku. Tuto rozkrojíme na čtvrtiny.

Pánev si potřeme olejem a rozehřejeme. Připravené bramborové placky opékáme cca 3 minuty z každé strany, dokud nejsou dohněda. Placky podáváme teplé například s nějakou masovou směsí a čerstvou zeleninou.