Buřtguláš

Buřtguláš je nejlepší na chatě či na chalupě, udělaný v kotlíku. Pro jistotu kupte špekáčky místo buřtů, které nemusí obsahovat ani trochu masa!

Pozor: Buřt nebo špekáček?

Kdybychom žili v normálním státě, bylo by to jedno. Ze zákona musí mít masný produkt s názvem špekáček minimálně 40 % masa. A buřt? Žádné. Hlídejte si % podíl masa (zdroj).


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 8 buřtů (špekáčků)
  • 8 brambor (lojovaté – varný typ A)
  • 1 palice českého česneku
  • 4 cibule
  • 2 lžíce červené sladké papriky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 hrstka majoránky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak na to

Buřty (špekáčky), případně kabanos (cca 500 g) nakrájíme na kostky nebo na kolečka a spolu s nahrubo nasekanou cibulí opečeme na sádle, dokud se cibulka zlehka neorestuje.

Zaprášíme sladkou paprikou (pokud chceme pikantnější verzi, tak sladkou papriku můžeme zkombinovat s pálivou ), přidáme brambory nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek, drcený kmín, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Pokud máme hovězí vývar, můžeme použít.

Buřtguláš dusíme pod pokličkou doměkka a sem tam zamícháme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou. Guláš je možné případně zahustit strouhankou nebo moukou (já jsem proti). Mnohem lepší je natrhat do buřtguláše kousky čerstvého chleba přímo u stolu.