Domácí Mascarpone

Potřebujete mascarpone pro přípravu tiramisu, nebo jiného skvělého dezertu či dortu? Připravte si čerstvé mascarpone doma. Je to jednoduché a levné.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: cca 450 g


Ingredience receptu

  • 500 ml smetany na šlehání (nejlépe nepasterovaná, čerstvá)
  • 1 lžíce šťávy z citronu

Jak na to

Smetanu ke šlehání si ohřejeme ve vodní lázni zhruba na 90 °C (cca 15 minut). Přidáme citronovou šťávu a neustále zlehka mícháme, dokud se smetana nevysráží (cca 5 minut). Mísu z vodní lázně odstavíme a necháme zchládnout (cca 20 minut).

Přes nějaké plátno nebo kapesník, kterým vyložíme například cedník necháme vytéct přebytečnou šťávu. Zbylou hmotu dáme do nějaké uzavíratelné nádobky a necháme v lednici 24 hodin.

Domácí mascarpone je hotové a můžeme se pustit do přípravy tiramisu, nebo jakéhokoliv dalšího dezertu či dortu.