Poctivá domácí rybízová marmeláda z červeného nebo černého rybízu je vynikající třeba na snídani s čerstvým pečivem. Hodí se ale také do rolád, dortů atd.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
- 1 kg červeného nebo černého rybízu (hmotnost po prolisování rybízu)
- 600 – 800 g cukru krupice
Jak na to
Nejprve si červený rybíz (případně černý, nebo mix) očistíme, opláchneme a prolisujeme. Vylisovanou rybízovou šťávu dáme do většího hrnce.
Za stálého míchání odpaříme cca 1/3 ovocné šťávy při jejím varu a přidáme 150 – 200 g cukru (1/4 celkového množství). Dál vaříme zhruba 5 – 7 minut a pak přisypáváme pozvolna další cukr tak, aby hrnec stále vařil.
Po rozpuštění veškerého cukru krátce povaříme – cca 5 minut. Doba varu by neměla překročit 10 minut od prvního přidání cukru.
Horkou rybízovou marmeládu naléváme do připravených čistých a suchých sklenic. Uzavřeme je víčky a následně cca na 5 minut otočíme dnem vzhůru.
Tímto způsobem se připravují marmelády z ovoce, které obsahuje hodně pektinu (např. rybíz, angrešt, ryngle). Velkou výhodou takové domácí marmelády je to, že neobsahuje žádné konzervanty a je vhodná také pro děti.