Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík

Pokud máte rádi knedlíky, pak byste si měli rozhodně udělat také tento karlovarský knedlík. Petrželí rozhodně nešetřete, dodá knedlíku tu správnou chuť.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na karlovarský knedlík

  • 400 g bílého pečiva, nejlépe den staré
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 50 g rozpuštěného vlažného másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 40 – 80 g nasekané petrželky
  • sůl

Jak na to

Pečivo nakrájíme na menší kostičky a necháme několik hodin proschnout. Pak dáme do větší mísy a pokropíme polovinou vlažného mléka.

Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme vlažné mléko, (ne horké!), máslo, hrubou mouku, špetku muškátového oříšku a vše prošleháme na hladké těstíčko. Nasekanou petrželku přidáme k nakrájenému pečivu, zalijeme těstíčkem a lehce vše promícháme.

Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli.

Takto připravenou směs dáme na potravinovou folii a tvarujeme do tvaru knedlíku tím, že zabalíme jako bonbon – držíme za konce a šišku utáhneme točením jedním směrem. Konce můžeme zasukovat, zavázat provázkem, nebo rozevřít a navléknout na zabalenou šišku.

Folii opatrně na několika místech propíchneme vidličkou a knedlík dáme do vroucí vody vařit na 20 minut. Šišky můžeme dělat také menší – podle toho, jak velký máme hrnec.