Krémová polévka z dýně hokaido

Krémová polévka z dýně hokaido
Krémová polévka z dýně hokaido

Vynikající krémová polévka z dýně hokaido (Hokkaidó) je nejen chutná, ale také zdravá, protože dýně hokaido obsahuje spoustu vitámínů a minerálních látek.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • 1 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 dýně Hokkaidó
  • 2 lžičky curry koření (kari)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Jak na to

Ve velké pánvi s poklici rozehřejeme olivový olej s máslem, na kterém osmáhneme najemno nakrájenou cibuli. Po několika minutách přidáme na plátky nakrájený česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Promícháme a necháme asi 3 minuty smažit. Mezitím si omyjeme dýni Hokkaidó, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a pokrájíme ji na menší kostičky. Přidáme do pánve, zasypeme curry kořením, promícháme a osmáhneme cca 5 minut. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 10 – 15 minut, dokud není hokaido dýně měkká. Na závěr přilijeme smetanu, promícháme, vypneme vařič a necháme pod poklicí ještě asi 5 minut.

Ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka a dochutíme soli. Dýňová polévka hokaido se může podávat například s navrch přimíchanou smetanou a krutony nebo opečeným chlebem na kostičky.

Další recepty z dýně hokaido, které stojí za vyzkoušení.

Dýně hokaido

Dýně hokaido
Dýně hokaido