Meruňkový džem

Co lepšího na snídani, než čerstvé pečivo, kousek másla a domácí meruňkový džem? Udělejte si domácí džem podle základního receptu, který nemá konkurenci.


Potřebný čas: 40 minut (podle množství + proslazení přes noc)
Počet porcí: -


Ingredience na meruňkový džem

  • 1 kg zralých, oloupaných a vypeckovaných meruněk
  • 450 g cukru krystal

Jak na to

Meruňky dáme do vařící vody, po chvíli je vytáhneme a oloupeme ze slupek. Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na stejné, menší kousky (pokud nejsou přezrálé) a odvážíme potřebnou dávku. Na 1 kg oloupaných a vypeckovaných meruněk dáme 450 g cukru krystal. Meruňky s cukrem důkladně promícháme a necháme nejlépe přes noc prosladit.

Pokud jsme si připravili například 3 kg meruněk, i tak vaříme vždy po 1 kg, aby byl výsledek perfektní.

Meruňky vaříme nejlépe v kastrolu s litinovým dnem, případně využijeme litinovou podložku. Od začátku varu vaříme cca 10 – 12 minut. Hotový meruňkový džem máme ve chvíli, kdy klesne pěna, a když táhneme vařečkou, dělá se za ní stopa.

Na chladný talířek kápneme malou lžičku meruňkového džemu, a pokud po vychládnutí neteče, ihned plníme do připravených čistých a suchých skleniček, zašroubujeme a obrátíme dnem nahoru.