Panna cotta

Lahodný italský dezert Panna cotta, jednoduše vařená smetana s želatinou, podávaná například s lesním ovocem, nebo malinami. Zkuste udělat do větší formy.


Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 6 – 8


Ingredience na Panna cottu

  • 1 l smetany ke šlehání (40 %)
  • 6 plátků nebo 3 lžičky želatiny Dr. Oetker
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk

Jak na to

Budeme potřebovat formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet, případně menší dezertové misky.

Do mále misky dáme 2 lžíce vlažné vody a vložíme nebo vsypeme želatinu. Takto necháme cca 5 minut stát, aby želatina nasála vodu.

Připravíme si formu na panna cottu. Dobře poslouží na biskupský chlebíček. V tomto případě pak budeme dezert porcovat. Druhou variantou je připravit si na jednotlivé porce 6 – 8 menších skleniček na dezerty nebo jiných formiček. Tak či tak, lehce vymažeme např. máslem nebo olejem.

Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu spolu s cukrem a vanilkou (vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme špičkou nože semínka a přidáme je i s luskem) a zahříváme na středním plameni. Občas promícháme a udržujeme tak, aby nezačalo vařit. Vytáhneme lusk, přidáme namočenou želatinu a 1 – 2 minuty prohřejeme (cca 80 °C), aby se želatina úplně rozpustila.

Hotovou smetanovou směs nalijeme do připravené formy nebo formiček (můžeme přecedit přes sítko, ale vynechala jsem) a necháme dostatečně vychladit na 4 – 6 hodin a před podáváním vyklopíme z formy a nakrájíme jednotlivé porce, případně vyklopíme z jednotlivých formiček.