Tvarohový závin

Pokud máte chuť na opravdu dobrý tvarohový závin, nezbývá nic jiného, než si ho udělat sami, nebo si ho nechat upéct třeba manželkou podle tohoto receptu.


Potřebný čas: cca 45 minut + kynutí
Počet porcí: 4


Ingredience na tvarohový závin

Kynuté těsto

  • 200 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 150 ml oleje

Tvarohová náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
  • 1 vejce na potření

Jak na to

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru krupice, lžíci mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut) Smícháme ostatní ingredience (cukr, mouka, sůl, vejce, olej), přidáme kvásek a vše umícháme v těsto, které necháme lehce zaprášené moukou cca 45 minut kynout zakryté utěrkou.

Náplň si připravíme tak, že tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, včetně vanilkového (pokud máme vanilkový lusk, vanilkový cukr vynecháme. Lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože vyškrábneme vanilková semínka). Pokud by byla tvarohová směs příliš hustá, pomůžeme si trochou mléka.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme si dva obdélníky, každý potřeme tvarohovou náplní a zavineme.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě cca 10 – 15 minut kynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Tvarohové záviny pečeme dozlatova zhruba 30 minut.

Tvarohový závin je výborný například s mlékem nebo kakaem na snídani či svačinu.