Výborný salát i příloha. Recept na můj oblíbený bramborový salát, který dělám jak na Vánoce, tak i přes rok. Zkuste třeba karbanátky s bramborovým salátem.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na bramborový salát
- 600 g brambor (varný typ A, A-B)
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 3 vejce
- 3 lžíce domácí majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 cibule
- 4 kyselé okurky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- lák z okurek (k dochucení)
Jak na to
Opláchnuté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě i s kořenovou zeleninou doměkka. Uvaříme si také vejce na tvrdo (8 minut ve vařící vodě). Uvařené a oloupané brambory, kořenovou zeleninu i zchládlá vejce si nakrájíme na menší rovnoměrné kostičky (brambory můžeme protlačit přes sítko/mřížku). Přidáme nejlépe domácí majonézu, plnotučnou hořčici, nadrobno nasekanou cibuli a na kostičky nakrájené kyselé okurky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Bramborový salát zlehka promícháme v prostorné míse směrem odspodu nahoru tak, aby se brambory zbytečně moc nedeformovaly a salát byl křehký a ne bramborová hrouda. Po důkladném promíchání a dochucení (můžeme přilít lák z okurek) necháme bramborový salát v odležet v chladu nejlépe do druhého dne, případně od ráda do večera.
S bramborovým salátem se můžou podávat řízky, (nejen vánoční) kapr, karbanátky a nebo si ho dát jen tak samotný.