Pokud vám nevadí také něco kyselejšího, pak vás tato osvěžující a trochu exotická citronová marmeláda nadchne. Vynikající je s pečivem i do moučníků.
Potřebný čas: 60 minut + odležení
Počet porcí: cca 3 sklenice o objemu 150 ml
Ingredience na citronovou marmeládu
- cca 10 – 12 chemicky neošetřených citronů
- 700 ml vody
- 1 kg cukru krystal
- 2 – 3 lžičky nahrubo nastrouhaného zázvoru
Jak na to
Citrony umyjeme, podélně je rozkrojíme a odstraníme pecky. Pecky zabalíme do plátýnka a budeme je vařit spolu s citrony. Pak citrony nakrájíme na tenké půlměsíčky, dáme je do hrnce a zalijeme vodou. Na mírném plameni přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Necháme zcela vychladnout, přiklopíme poklicí a dáme nejméně na 8 hodin odležet do ledničky, nejlépe však přes noc.
Dáme si vychladit menší talířek do mrazáku, protože s ním pak budeme zkoušet, jak marmeláda tuhne.
Po odležení opět hrnec vrátíme na sporák, přidáme nahrubo nastrouhaný zázvor, balíček s peckami a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud kůra nezměkne – cca 15 minut. Následně přisypeme cukr, promícháme, dokud se zcela nerozpustí a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.
Vytáhneme talířek z mrazáku, dáme na něj malou lžičku marmelády, a pokud po naklonění marmeláda neztéká, je hotová. Vytáhneme balíček s peckami a citronovou marmeládou naplníme nachystané sterilizované sklenice. Zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme odložené několik hodin, dokud zcela nevychladnou.
Citronová marmeláda je vynikající nejen s čerstvým pečivem, ale také při pečení třeba dortu nebo nějaké buchty.