Pokud vám nevadí také něco kyselejšího, pak vás tato osvěžující a trochu exotická citronová marmeláda nadchne. Vynikající je s pečivem i do moučníků.


Potřebný čas: 60 minut + odležení
Počet porcí: cca 3 sklenice o objemu 150 ml


Ingredience na citronovou marmeládu

  • cca 10 – 12 chemicky neošetřených citronů
  • 700 ml vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 – 3 lžičky nahrubo nastrouhaného zázvoru

Jak na to

Citrony umyjeme, podélně je rozkrojíme a odstraníme pecky. Pecky zabalíme do plátýnka a budeme je vařit spolu s citrony. Pak citrony nakrájíme na tenké půlměsíčky, dáme je do hrnce a zalijeme vodou. Na mírném plameni přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Necháme zcela vychladnout, přiklopíme poklicí a dáme nejméně na 8 hodin odležet do ledničky, nejlépe však přes noc.

Dáme si vychladit menší talířek do mrazáku, protože s ním pak budeme zkoušet, jak marmeláda tuhne.

Po odležení opět hrnec vrátíme na sporák, přidáme nahrubo nastrouhaný zázvor, balíček s peckami a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud kůra nezměkne – cca 15 minut. Následně přisypeme cukr, promícháme, dokud se zcela nerozpustí a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.

Vytáhneme talířek z mrazáku, dáme na něj malou lžičku marmelády, a pokud po naklonění marmeláda neztéká, je hotová. Vytáhneme balíček s peckami a citronovou marmeládou naplníme nachystané sterilizované sklenice. Zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme odložené několik hodin, dokud zcela nevychladnou.

Citronová marmeláda je vynikající nejen s čerstvým pečivem, ale také při pečení třeba dortu nebo nějaké buchty.

Citronová marmeláda
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *