O tom, že je hlíva ústřičná zdravá, není pochyb. Avšak o tom, že tato dršťková polévka z hlívy ústřičné je skutečně dršťková… Bez ohledu na to je skvělá!
Potřebný čas:45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 400 – 500 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce sádla
- 1 – 2 lžíce Hery nebo oleje
- 1 l masového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce červené mleté papriky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
Jak na to
Hlívu ústřičnou si očistíme a nakrájíme na tenčí proužky.
V hrnci si rozpálíme lžíci sádla a zhruba 5 – 7 minut hlívu restujeme. Následně ji zalijeme masovým vývarem a povaříme 10 – 12 minut.
V pánvi si zatím rozpálíme 2 lžíce Hery nebo oleje a osmahnutím hladké mouky připravíme světlou jíšku. Přisypeme k ní mletou červenou papriku a za stálého míchání ji krátce (nesmí nám zhořknout) orestujeme. Podle chuti můžeme přidat i pálivou červenou papriku.
Připravenou jíšku s červenou paprikou přidáme do hrnce, rozmícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozmačkaným česnekem.
Nakonec falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné ještě alespoň 10 – 15 minut povaříme.